Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2017. TIZENEGYEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

Tizenegyedik Löszölő (35) és Tökölő (16) valamint

nyolcadik Megalöszölő (51) túrák 2017-ben

 

Változtatások az előző évhez képest: Lullai ellenőrzőpontunk másik helyre került, ezzel rövidebbek lettünk 500 méterrel. A túra kiírásában esőnapot is hirdettünk (augusztus 12.).

 

 

Micsoda csapás! Nyimben egy hete bezárt a kocsma. Az érintett megalöszölők, de leginkább ott szolgáló pontőrünk vigasztalhatatlanok voltak. Előbbieknek a hasonló somi lehetőségeket, utóbbinak saját készlet vételezését ajánlottuk. Visszajelzésekből tudjuk, éltek is vele.

Tulajdonképpen több kardinális probléma már nem rontotta a túra összképét.

Azért megjegyzendő néhány szösszenet:

Mindjárt itt volt a két újítás.

A rutinosak rendre rossz irányba fordultak Lullán. Szerencsére ez nem jelentett sok hosszabbítást. Cserébe az új helyen egy nívós kiállítást nézhettek meg azok, akiket ez érdekelt.

 

Előző évben a túránk utáni hét szombatján egész nap pocsék idő volt, széllel, szakadó esővel. Azt szerencsére megúsztuk. Okulván ebből, jó ötletnek tűnt, egy esőnap meghirdetése. Ilyen időben nem merünk embereket beengedni a horhos hatalmas löszfalai közé, de nagyon balesetveszélyes a Betyár-barlanghoz vezető meredek ösvény is. Valószínűleg sokaknak megoldhatatlan feladat lenne azon feljutni. Persze egészen más az ötlet és más a megvalósítás. A hét második felére változékony időt jósoltak a meteorológusok. A szombati nap előrejelzései napról-napra változtak. Nekünk meg csütörtökig el kellett döntenünk, hogy megtartjuk-e a túrát? Végül is nagy esőket nem mondtak. Egy-két zápor lehet délután. Inkább azt figyeltem, hogy elhalasztják-e a mi hétvégénkre tolt Balaton-átúszást. Lehet, hogy ők pontosabb prognózist kapnak. Egy kicsit megijedtem, mert az utolsó pillanatban áttették vasárnapra, de már nem volt visszakozz, ehhez már túlságosan benne voltunk a rendezés közepében. Meg kellett vennünk a dinnyét és más egyéb romlandó árut az ételhez. Végül minden jól alakult, kivételesen bejött amit mondtak, csak az utolsó, mintegy 30-40 túrázó kapott egy frissítő zuhanyt, aminek szerintem a legtöbben örültek is, ebben a melegben.

 

Más túráimon már én is tapasztaltam, hogy bizonyos kutyák hajlamosak az emberekhez csapódni, pedig van gazdájuk. Levakarhatatlanok, elzavarni sem lehet őket. Követnek minket, menjünk bármennyit is. Így járt most is egy csapat túrázó, akikkel vagy harminc kilométert kutyagolt egy ilyen portájáról elkóborolt eb. Még szerencse, hogy a túra visszatért a faluba, így otthonától nem került messzire a „Hernyó” névre keresztelt kutyuli. A szőlőhegyen gombafarmot üzemeltető gazdái már nagyon keresték. Az esetről tudomást szerző, aggódó túrázókat is meg tudtuk nyugtatni, hogy happy end-el végződött a történet.

 

Végül egy apró érdekesség a túrát követő napról. Éppen szedtem le a szalagokat a Betyár-barlang és a hát-út között. Arra lettem figyelmes, hogy mintegy kétszáz méteren teljesen hiányoztak, illetve egyet valami éles tárggyal levágtak. A célban senki sem jelezte ezt a problémát, így gondoltam, hogy olyan lehetett a tettes (vagy tettesek), aki(k) a mezőny végén haladt(ak). Kissé meglepődtem, amikor az ominózus szakasz után ismét helyükön lógó szalagokkal találkoztam. Na, most akkor ez meg mi? Nem tudtam másra gondolni, mint hogy a sárga színű, „katódvédelmi kábel” feliratú szalagokat valaki a kollekcióját gazdagítandó szedte le. Vagy túra kellékeket gyűjt, vagy megtetszett neki a szakmájához (villanyszerelő, elektro-mérnök?) kapcsolódó érdekesség. Persze, lehet, hogy tévedek, és valami egészen másról van szó. Ezt már nem tudjuk meg.

 

STATISZTIKA:

Nevezők:

Tökölő: 306, teljesítő 305 

Löszölő: 73, teljesítő 62 (Érdekes, hogy mennyien feladták ezt a távot. Igazából arról volt szó, hogy kisebb, három fős csoportok jelezték, nem tudják teljesíteni a túrát. Így valójában csak 4-5 ember vállalt be egy kicsit nagyobbat a tudásánál, a társai szolidaritásból vele maradtak.)

Megalöszölő: 33, teljesítő 32

Összesen: 412 (160 új), teljesítő 399

Települések: 83 (16 új) legtávolabbi: Hajdúhadház (Hajdú-Bihar megye) 

Nevezők néhány településről: Siófok: 91, Ságvár: 67, Kaposvár: 36, Budapest: 31,  Székesfehérvár: 15

Legfiatalabb teljesítők: Tökölő: Dankházi Zselyke (Siófok) és Szép Dávid Noel (Ságvár) (Szinte hihetetlen, de mindketten 2012 január 11-én születtek), Löszölő: Lengyel Sára (14) Ságvár, Megalöszölő: Végh Emese (15) Budapest

Legidősebb teljesítők: Tökölő: Fehérvári József (76) Székesfehérvár, Löszölő: Bánik Jenő (78) Pécs, Megalöszölő: Hámori István (70) Nógrádsáp

A tizenegy alkalommal 249 településről 1901 túrázó érkezett hozzánk, ebből heten minden rendezvényünkön részt vettek.