Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

hatter-vagott.jpg

 

Ságvár Község "Szivárvány" Nyugdíjas Klub

 

 "Községünk klubjában emberibb, színesebb az élet"

 

Az egyesület 1997. november 23-án alakult meg Szecsődi Sándorné nyugdíjas óvodavezető vezetésével. Megalakulásának célja az volt, hogy a községünkben élő nyugdíjas korú emberek számára legyen egy hely, ahol találkozhatnak, felidézhetik a közös emlékeket, szabadidejüket pedig hasznosan tölthetik el.

Az elfogadott alapszabály meghatározza feladatainkat és céljainkat:

1. A tagok kívánságát figyelembe véve meghatárzott feladataink közé tartozik a kultúrális feladatok szervezése és ezek színvonalának folyamatos javítása.

2. Egyesületünk politikai pártoktól függeltelnül végzi tevékenyéségét. Nem támogat és nem is fogad el támogatást pártoktól.

3. Figyelemmel kíséri nyugdíjas társainak életkörülményeit, betegeket támogat és az észrevételeket továbbítja az illetékeshez.

4. Tagok részére ismeretterjesztő előadásokat szervez, tájékoztatja őket érintő helyzetről, nehézségekről.

5. A közös célok érdekében a falu civil szervezeteivel jó munkakapcsolatot alakított ki.

 Az egyesület elnöke és helyettese megosztják egymás között a feladatokat. Az egyesület vezetői időszakonként beszámolnak a tagságnak az elért eredményekről és a jövőbeni feladatokról. Havonta egyszer szervezünk taggyűlést, a vezetőségi tagok alkalom szerint találkoznak. Az egyesület tagjai hetente egyszer műsoros próbát tartanak.

Szecsődi Sándorné színjátszó - és tánccsoportot alakított, ahol az általa tervezett és összeállított szerepeket és táncokat tanította be, míg Kőrösi Lajosné a kézimunkát és a barkácsolást irányította. Az elkészült termékeket kiállították, árusították és a bevételt a művészeti tagozat számára ajánlották fel.

Rendezvényeket a lakosság és jómagunk szórakoztatására szervezünk. Egyesületünkben már hagyomány a vidám farsangi jelmezbál. Évente egy alkalommal vidám hétvégét szervezünk a falunk négy generációjával közösen. A karácsonyi ünnepeket óvodás gyermekekkel együtt ünnepeljük. Mindenki névnapját minden évben egy alkalommal közösen ünnepeljük vacsorával, zenével, jó hangulattal. Községünk vezetőinek felkérésére bekapcsolódunk a község ünnepeibe (Március 15-ei ünnepség, Augusztus 20-ai ünnepség). A falunap rendezvényein főzéssel, műsorral is részt veszünk. 

 Egyesületünk nagyon szép sikereket ért el a kultúrális rendezvényeken. Ezt igazolja a sok oklevél, amit a műsorokért kaptunk. Balatonföldváron szavalóversenyen vettünk részt Takács Imréné és Nagy Józsefné részvételével. Siófokon eddig kétszer léptünk fel az Évadzáró Fesztivál keretében. Ádándon 2004-ben főzőversenyen, 2009-ben pedig a nőnapi műsoron vettünk részt. 2009-ben már hatodik alkalommal hívtak minket Sopronba, az Idősek Nemzetközi Találkozójára, ahol énekkarral és tollfosztóval léptünk fel. Az "Életet az Éveknek" Országos Szervezetének meghívására szerepeltünk Budapesten, Nagyatádon és Toponáron. A környékbeli nyugdíjas klubokkal (Balatonszemes, Szólád, Balatonendréd, Nagyberény) meghívtuk egymást, műsorokban léptünk fel. A Kelet - Balatoni Kistérség bemutatóján sikerült bejutnunk a kaposvári gálára, két alkalommal verssel, egyszer pedig a matróztánccal. A 2009-es bemutatón a zsűri a Jószef Attila emlékműsorunkat találta arra méltónak, hogy a középdöntőben is bemutathattuk. Nagyon szép sikernek tartjuk.

 

18 éves fennállásunk alatt 30 alkalommal jutottunk el szebbnél szebb helyekre főszponzorunk támogatásának köszönhetően. Körbeutaztuk a Balatont, az ország számos pontjára eljutottunk. Jártunk Erdélyben, láthattuk a tengert Horvátország Isztriai - félszigeténél, ami egy életre szóló élmény volt számunkra. 

2000-ben az egyesület elnöke "Oktatásban és Közéletben" végzett munkája elismeréseként "Ságvárért" emlékérmet vehetett át a község önkormányzatától. 2004-ben az egyesület és Kőrösi Lajosné kapta meg ezt az elismerést. 2007-ben, az egyesület 10. évfordulóján a "Nyugdíjasok Somogy Megyei Szervezetének Szövetsége" elismerő oklevelet adományzott Szecsődi Sándorné elnöknek a kiváló közösségszervező munkájáért. Kőrösi Lajosné 2004-ben Országos Irodalmi Pályázaton első díjat nyert "Nyugdíjas klubokban emberibb, színesebb az élet" és "Tízparancsolat" című munkáival. Egyesületünk 2007-ben Szigeti József volt polgármesterünknek és Kecskés Gábor jelenlegi polgármesterünknek a "Nyugdíjas barát polgármester" címet adományozta. Még ebben az évben az egyesületünk kezdeményezte a falu temetőjében egy központi kereszt felállítását. Lakossági hozzájárulással - ami 300 000 forintot eredményzett - a kezdeményzésből valóság lett.

Egyesületünk 13 éve tagja a Nyugdíjasok Somogy Megyei Szervezetének és a Kelet - Balatoni Kistérségnek, 8 éve pedig az "Életet az Éveknek" Országos Szövetségének.

Fő támogatóink: Ságvár Község Önkormányzata, Siófok és Vidéke ÁFÉSZ, főszponzorunk a falu szülötte, Somogy Megyei Önkormányzat (Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke).

Egyéb bevételek: tagdíj, szimpatizánsok adójának 1%-a, pályázaton nyert támogatás.

Vezetőségi tagok: Szecsődi Sándorné - elnök, Kőrösi Lajosné - elnökhelyettes, Dulovics Béla - összekötő a támogatókkal, zenél, szolgáltat, Szigeti Lászlóné - kultúrfelelős, kirándulások szervezője, Nagy Józsefné - kapcsolattartó a tagsággal, meghívók kiküldéséért felelős, Vankó Mária, Dobos Jenőné - rendezvények szervezése, vendégek fogadása, főzés.

Tagok: Baka József, , Dobos Jenőné, Dulovics Béla, , Horváth Ferencné, Horváth Jánosné, Illés János, Juhász Károlyné, Juhász Józsefné, Juhász Jánosné, Katona Lászlóné, Kovácsné Lenke, Kovács Ferencné, Kovács Istvánné, Kőrösi Lajosné, Kutasi Gyuláné, Nagy Gyuláné, Nagy Józsefné, Molnár Gyuláné, Szecsődi Sándorné, Szipeli Lászlóné, Takács Imréné, Tóth Andrásné, Tölgyesi Ivánné, Vajda Klára, Vankó Mária, Vidovics Ernőné.

Elhunytak: Baka Ferencné, Bodó Ferencné, Daróczi István, Daróczi Istvánné, Horváth János, Juhász Károlyné, Késmárki Józsefné, Kovács Ferenc, Frikton Ferencné, Takács Istvánné, Horváth Dezsőné, Nagy Károlyné,  Hatos Károlyné

 

Boda Csabáné énektanár vezetésével énekkar alakult, amellyel közösen nagyon szép sikerek születtek az évek során. Meghívásoknak tettünk eleget, pl.: kórusok talákozója, nemzetközi találkozó és advent alkalmával a templomokban is felléptünk.

 

Sikeresek voltak az általunk szervezett kiállítások is. 2000-ben a régi használati tárgyak kiállítása, majd a biotermékek bemutatója, karácsony előtt pedig betlehem készítése és kiállítása.

 

A mappában található képek előnézete Szivárvány Nyugdíjas Klub