Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

LÖSZÖLŐ/TÖKÖLŐ/MEGALÖSZÖLŐ

TÚRÁK

Ságváron és környékén

 

KERESZTREJTVÉNY MEGFEJTÉS

 

A "Hazai legjobb teljesítménytúra" elismerő címet nyerte el 2021-ben 

a Túrák Ságváron - Megalöszölő/Löszölő/Tökölő! 

KÖSZÖNJÜK! 

 

dscf0400.jpg

 

A túrák megrendezésének ötlete még valamikor a kétezres évek elején, egy baráti társaság körében merült föl, a Vértes-hegység lankáin barangolva.

Sokan nem is sejtik milyen szép helyek találhatók Siófokhoz ilyen közel. De jó lenne ezeket megmutatni másoknak! Mindez persze kezdetben nem volt több álmodozásnál. Röpködtek a jobbnál-jobb ötletek, majd végigvettük a dolog buktatóit, és ahogy az legtöbbször ilyenkor lenni szokott, az egész feledésbe merült.

Aztán 2005 novemberében megalakult a Ságvárért Egyesület, és ennek az egyik hajdani túrázó is tagja lett. Az egyesület célkitűzéseiben pontosan ilyen feladatokat vállal magára, az anyagi és személyi háttér pedig biztosítja a sikeres lebonyolítást. A tagság lelkesen fogadta az ötletet. A gyűlésen két táv megrendezését határoztuk el. Az egyik egy 32 kilométeres középtávú, a vállalkozóbb kedvűeknek, illetve a túrázást versenyszerűen űzőknek, felkészítés gyanánt.

Sokat töprengtünk a névadáson. Nem akartunk híres emberek, vagy tájegységek neveit adni, mivel ezek megszokottak, sablonosak. Mi valami különlegesebbet szerettünk volna. Mivel az átlagosnál gazdagabb történelmi múltunk lenyomatait a környék löszfalai, mélyútjai és szurdokai rejtik, adódott, hogy a lösz szó valamilyen formában szerepeljen benne. Egy zalai túra neve (Csesztregélő) alapján alkottunk egy műszót, ami egyszerű és felkelti a figyelmet. Így lett Löszölő. Szójátéknak sem utolsó. Erre rímel a másik, 17 kilométeres táv neve: Tökölő. Ezzel gondoltunk a kezdő túrázókra, idősebbekre, családosokra. Szintidő nincs, így még a név is találó.

Elhatároztuk, hogy az eseményt nyáron (2007. július 7.) rendezzük meg. Ősszel és télen az erdőben folyó intenzív vadászat miatt nem engedélyezik a túrát, tavasszal a szokásos túradömping riaszt el a megrendezéstől. Marad a nyár, amit a várható hőség ellenére, a Balaton közelsége miatt nyugodtabban vállalhatunk be.                                                

A munkálatokat 2006 őszén kezdtük a túra útvonalának bejárásával és lemérésével. Ekkor még kezdetleges módszert alkalmaztunk: kerékpárral mértük le a távot, a szintadatokat térképről olvastuk le. Egyeztettünk a területek tulajdonosaival, majd beindítottuk a túra reklámozását. A TTT évente megjelenő esemény-naptárába és honlapjára, valamint a Magyar Turista júliusi lapszámába kerültünk be. Különböző túrákra szórólapokat vittünk és helyi újságban is hirdettünk.

Apró újításokat alkalmaztunk az igazolófüzetekben: A szintvonalábrán különböző színekkel jeleztük az útvonal minőségét (fekete – betonút, piros – földút, zöld – ösvény, mező, stb.). A füzet hátoldalán matricadarabkák beragasztásával (A nyolc szegmens a római kori erődítményünk alaprajzát adta ki.) igazolhatták az ellenőrzőponton való áthaladást. A díjazások (oklevelek, kitűzők)a teljesítések számához lettek kötve. Kisebb tereprendezés (szemétszedés, kaszálás, gallyazás) és a túra útvonalának teljes hosszában történő kiszalagozása után, tűkön ülve vártuk, hogy elérkezzen a nagy nap.  

 

2007. ELSŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA

2008. MÁSODIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2009. HARMADIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2010. NEGYEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2011. ÖTÖDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2012. HATODIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2013. HETEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2014. NYOLCADIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2015. KILENCEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2016. TIZEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2017. TIZENEGYEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2018. TIZENKETTEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2019. TIZENHARMADIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2021. TIZENNEGYEDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

2022. TIZENÖTÖDIK TELJESÍTMÉNYTÚRA

 

ÁLDOS

KÉPREGÉNY

 

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

ELVESZETT TÁRGYAK