Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

Gám puszta

Lőrincz Mátyás emlékoszlop

 

 

 

Kép

 

 

A török hódoltság után a ságvári határ nagyobb része a veszprémi kegyes káptalan birtoka volt, egészen az 1946-os földosztásig.
A ságvári és kiliti határt elválasztó fasortól délre építették meg Gám vagy Gámi falu pusztát, amit 1856 táján jelöltek ki, s arról a régi faluról kapta a nevét, amely valaha a Jaba patak és az erdő között terült el.
A környék legszebb pusztái között emlegették. Hozzátartozott Ürü-major (a ma is álló épület volt a vincellér ház), amit a híres Diófa-sor kötött össze a pusztával, négy sor diófa, amiből mára nem maradt semmi.
A pusztát a II. világháború után lebontották, anyagából épült fel a mai Újtelep csaknem három utcája.
A régi pusztából nem maradt más, csupán egy árva kereszt, ami nem kellett senkinek. Későbbiekben egy óvatlan kombájnos ledöntötte és sorsára hagyta.
2002-ben megjelent egy könyv Pusztán születtem címmel az egykori pusztagazda fia, Bán Ferenc tollából. A nagy-nagy szeretettel írt könyv ráirányította egy kis csoport figyelmét az árva keresztre.
A egykori puszta emléke és az elárvult kereszt szívügye lett a kis csoportnak. Felújították és újjászentelték a ledőlt keresztet, rendbe tették az emlékhely környékét és minden évben ökomenikus istentisztelettel emlékeznek meg az egykori virágzó pusztáról és az ott élő emberekről.
A puszta történetéhez egy tragikus esemény is hozzátartozik. 1944. november 5-én Lőrincz Mátyás (23 éves, a veszprémi Puma repülőszázad őrmestere) és társai Tapolca légterében támadták meg az amerikai bombázókat. Az őrmester a könnyebben megsérült gépével a puszta közelében, egy mezőn próbált meg leszállni, de gépe - egy a levegőből nem látható - árokba gurult, átvágódott és kigyulladt. A pilóta gépével együtt elégett. A hősi halált halt pilóta hamvait először Csornán helyezték el, majd később pedig Budapesten. Csornán kegyeletből azóta is gondozzák a sírját.
2008. november 8-án a gámi kereszt mellé került elhelyezésre Lőrincz Mátyás emlékére állított emlékoszlop, amit Jónás László nyimi fafaragó készített és ajánlott fel. A emléktábla alatti urnában elhelyezésre került a pilóta néhány megmaradt csontja is, amelyet unokaöccse, Bedő Csongor László és családja hozott el az ünnepségre.
2009-ben a ságvári Önkormányzat segítségével sikerült egy igazán szép és méltó emlékhelyet kialakítani az egykori Gám pusztán.

Az emlékhely könnyen megközelíthető, csupán pár kilométerre van a falu központjától. 2013-tól a nagysikerű Löszölő-Tökölő-Megalöszölő Túrák egyik állomása.

 

GEOLÁDA

 

 

 

A mappában található képek előnézete Gám puszta